Sposób przygotowania:
Sushi-oshi z matiasem
Matiasy moczyć w wodzie przez około 2 godz. Ryż dobrze wypłukać i odsączyć z wody.
Odsączony ryż zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Odstawiamy na 10- 15 minut pod przykryciem aby ryż wchłonął wodę.
Do serka śmietankowego dodajemy olej dyniowy, mieszamy. Kroimy cebule na piórka.
Matiasy wyjmujemy z wody, żeby ociekły, później kroimy na kawałki.
Z ryżu formujemy prostopadłościany, smarujemy serkiem na to kładziemy matiasa, ozdabiamy kwaśną śmietaną i czerwoną cebulą.
Odsączony ryż zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Odstawiamy na 10- 15 minut pod przykryciem aby ryż wchłonął wodę.
Do serka śmietankowego dodajemy olej dyniowy, mieszamy. Kroimy cebule na piórka.
Matiasy wyjmujemy z wody, żeby ociekły, później kroimy na kawałki.
Z ryżu formujemy prostopadłościany, smarujemy serkiem na to kładziemy matiasa, ozdabiamy kwaśną śmietaną i czerwoną cebulą.