kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Sushi-oshi z matiasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

To moje pierwsze sushi.Robi się je w formie prostopadłościanu,bez płatów nori,pochodząca z Japonii. Polecam.

Sushi-oshi z matiasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi-oshi z matiasem

 

  • 3 płaty matiasa
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 3/4 szkl.wody do gotowania ryżu
  • 100 gram serka śmietankowego naturalnego
  • 3 łyżki oleju dyniowego
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • piórka czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

Sushi-oshi z matiasem
Matiasy moczyć w wodzie przez około 2 godz. Ryż dobrze wypłukać i odsączyć z wody.

Odsączony ryż zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Odstawiamy na 10- 15 minut pod przykryciem aby ryż wchłonął wodę.

Do serka śmietankowego dodajemy olej dyniowy, mieszamy. Kroimy cebule na piórka.

Matiasy wyjmujemy z wody, żeby ociekły, później kroimy na kawałki.

Z ryżu formujemy prostopadłościany, smarujemy serkiem na to kładziemy matiasa, ozdabiamy kwaśną śmietaną i czerwoną cebulą.  
Sushi-oshi z matiasem
matiasy moczymy w wodzie aby pozbyć się soli
Sushi-oshi z matiasem
serek śmietankowy mieszamy z olejem z dyni
Sushi-oshi z matiasem
czerwoną cebulę kroimy w drobne piórka do ozdoby
Sushi-oshi z matiasem
z ugotowanego ryżu formujemy prostokąciki

Tagi:

sushi