LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Galantynki rybne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Super sposób na wszelkie mało szlachetne gatunki ryb, typu leszcz, wzdręga, krąp itp.

Galantynki rybne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galantynki rybne

 

  • ryby ugotowane (dowolne gatunki) 0,5 kg
  • bułka kajzerka ½
  • mleko ok. 150 ml
  • masło 1 łyżka
  • jajo 1
  • natka pietruszki 1-2 łyżki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Galantynki rybne
Bułkę rozdrobnić, namoczyć w mleku. Ryby ugotowane w całości pozbawić łbów, płetw, ogona, odfiletować, przełożyć do miski. Bułkę odcisnąć z mleka, dodać do ryby. Do miski z rybami i bułką wrzucić masło, jajo, natkę pietruszki. Wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do foremek lub miseczek duraleksowych, przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. Wystudzić. Podawać (np. z chrzanem lub majonezem) do pieczywa.
Galantynki rybne
Ugotowane ryby odfiletowane i rozdrobnione.
Galantynki rybne
Dodanie do ryby bułki, masła, natki i jaja.
Galantynki rybne
Miksowanie ryby z dodatkami na galantynkę.
Galantynki rybne
Przełożenie masy rybnej do szklanych miseczek.

Tagi:

ryba ryby