Sposób przygotowania:
Galareta drobiowo cieleca
Kurczaka pokroić na porcje, giczkę cielęcą przeciąć na pół umyć i włożyć do garnka z wodąokoło 3,5 litra. Dokładamy marchewkę, pietruszkę, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe. Wszystko to gotujemy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Wiadomo że kurczak i warzywa ugotują się wcześniej więc je wykładamy gotując giczkę do miekkości. Jak wywar będzie już gotowy przecedzamy go odlewamy około 1 litra wywaru i studzimy dokładamy żelatynę i rozprowadzamy ją pozostawiając na ok. 0,5 godziny. Następnie dolewamy rozpuszczoną żelatynę do reszty wywaru i gotujemy ją przez cheilę (około 5 min. na małym ogniu)doprawiając sola i pieprzem do smakuoraz wyciskamy czosnek. Do salaterek układamy obrane mięso, ugotowaną marchewkę, groszek, kukurydzę i zalewamy wywarem posypując wierzch koperkiem. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Smacznego.
przysmak
Babciagramolka
Uwielbiam galaretę drobiowo- cielęcą i widzę , że ta Twoja powinna być bardzo smaczna - tyle że jak zaczne ją robić ktoś kto nie ma pojęcia o gotowaniu to się ,, zapłacze " bo mu nic nie wyjdzie .
Mam prośbę spróbuj edytować przepis ( podać wagę kurczaka, cielęciny , ilość wody , ilość wywaru jaki ma pozostać - bo przecież żelatynę dodaje się na konkretną ilość wywaru )tak by nowicjusz mógł się pokusić o zrobienie .z przyjemnością zatwierdzę edycję .
Daję 4 za wyśmienitą galaretę ( a ten 1 brakujący do 5 to za niedokłanne spisanie przepisu ) .Muszę poszukać cielęciny- narobiłam sobie smaku.
klemens
Babciagramolka
Super- teraz już każdy kto pierwszy raz będzie robił zrobi to bez problemu.