klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Galareta drobiowo cieleca

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonała delikatna galareta z dodatkiem soku z cytryny.

Galareta drobiowo cieleca

Składniki:

Galareta drobiowo cieleca

 

  • 1duży kurczak kurczak
  • ok 1 kg.giczka cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • groszek konserwowy
  • kukurydzę
  • 75 g żelatyny na około 3litrów wywaru
  • koperek

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowo cieleca
Kurczaka pokroić na porcje, giczkę cielęcą przeciąć na pół umyć i włożyć do garnka z wodąokoło 3,5 litra. Dokładamy marchewkę, pietruszkę, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe. Wszystko to gotujemy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Wiadomo że kurczak i warzywa ugotują się wcześniej więc je wykładamy gotując giczkę do miekkości. Jak wywar będzie już gotowy przecedzamy go odlewamy około 1 litra wywaru i studzimy dokładamy  żelatynę i rozprowadzamy ją pozostawiając na ok. 0,5 godziny. Następnie dolewamy rozpuszczoną żelatynę do reszty wywaru i gotujemy ją przez cheilę (około 5 min. na małym ogniu)doprawiając sola i pieprzem do smakuoraz wyciskamy czosnek. Do salaterek układamy obrane mięso, ugotowaną marchewkę, groszek, kukurydzę i zalewamy wywarem posypując wierzch koperkiem. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Smacznego.