Sposób przygotowania:
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody i gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól i gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, gotujemy aż łapki będą się rozpadać, następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę oraz obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą tak by wywar był bardziej słony, mięso kroimy dość drobno marchewkę w kosteczkę, do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewka i zalewamy powstałym wywarem (dość żelatynowaty więc nie trzeba dodatkowej żelatyny ? woda którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę) wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.