Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

galaretki z kurzych łapek z wieprzowinką

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

 

Sposób przygotowania:

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody i gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól i gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, gotujemy aż łapki będą się rozpadać, następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę oraz obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą tak by wywar był bardziej słony, mięso kroimy dość drobno marchewkę w kosteczkę, do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewka i zalewamy powstałym wywarem (dość żelatynowaty więc nie trzeba dodatkowej żelatyny ? woda którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę) wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
kurze łapki gotujemy do momentu aż się rozchodzą
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
odcedzamy wywar do którego dodajemy wieprzowinę i warzywa
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
do foremek lub miseczek nakładamy mięso i warzywka
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia