Sposób przygotowania:
Galareta z nóżek wieprzowych 6
Gotujemy golonki i nóżki wieprzowe do miękkości najlepiej aż będzie mięso samo odchodzić od kości, wraz z kostkami rosołowymi. Gdy mięso będzie gotowe, wyciągamy je-studzimy. Obieramy krojąc wszystko w kostkę. Wrzucamy mięso pokrojone do garnka.Kości które zostały obgotowujemy w osobnej wodzie ( na dodatkowy wywar). Marchewkę gotujemy osobno, w lekko osolonej wodzie gdy będzie miękka, dodajemy do garnka z galaretą. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i wrzucamy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy. Dodajemy groszek. Doprawiamy do smaku przyprawami wg uznania kulinarnego. Gotujemy 5-10 minut. Przelewamy do miseczek. Zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
evita0007
Smakowita88
To jak wygląda na patelni- nie mam wpływu. Osobiście nie lubię nóżek wieprzowych ale "chłopy" na wsi się tym zajadają wprost. Cóż
elzbieta8960
Po co gotowac golonki i marchewke osobno? mozna je razem wrzucic i marchewke wczesniej wyjac.
W jakim celu gotujemy dodatkowy wywar na kosciach .
Dlaczego kroisz ugotowane jajka w kosteczke i wrzucasz do miesa ? przeciez zoltko rozciapie sie i galareta od niego zmetnieje.Mozna jajko pokroic ulozyc w miseczce i zalac galareta.
W jakim celu gotujesz groszek konserwowy .Przeciez jest wystarczajaco miekki .
evita0007
Elu po co pytasz,to przeciez smakosz wróciła i od nowa będzie hihi;)
elzbieta8960
Evitko ,zadalam pytania i oczekuje odpowiedzi a czy je dostane to sie okaze .Nie jestem zlosliwa ani niegrzeczna.Poprostu zapytalam :)
evita0007
Ok,ok rozumiem :-)
Smakowita88
Droga Elu. Siostra która od lat mieszka na śląsku instruowała mnie jak robić i poszłam w te ślady ale:
1.Bałam się co się stanie z marchwią jeśli wszystko wrzucę na raz.
2. Dodatkowy wywar to był mój pomysł.
3. Faktycznie można- ale mimo to jajko się nie rozciapało.
4. Groszek jak dla mnie jest sam w sobie niedobry, dlatego go ugotowałam.
Na przyszły raz będę miała ściągę dzięki Twojemu znaniu się :-) dziękuję
elzbieta8960
Alez nie ma za co dziekowac .W razie potrzeby sluze rada :)