kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Galaretka drobiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem jajka i natki pietruszki. Polecam na kolację.

Galaretka drobiowa z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka drobiowa z jajkiem

 

  • 1 udko z rosołu
  • 2 średnie marchewki z rosołu
  • kawałek selera z rosołu
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa z jajkiem
Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, odstawiamy w chłodne miejsce. Mięso obieramy z udka i kroimy na drobno. Marchewki i seler kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno.

Jajko obieramy ze skorupki i kroimy w plastry, układamy w silikonowych foremkach. Do garnka wkładamy mięso, pokrojone warzywa i natkę, wlewamy półpłynną żelatynę i mieszamy. Przekładamy łyżką do silikonowych foremek.

Galaretkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny, dekorujemy natką pietruszki.
Galaretka drobiowa z jajkiem
Mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobno.
Galaretka drobiowa z jajkiem
Obrane ze skórki jajko kroimy w plastry, natkę pietruszki na drobno.
Galaretka drobiowa z jajkiem
Obrane ze skorupki jajko kroimy w plastry i przekładamy do foremek.
Galaretka drobiowa z jajkiem
Pokrojone mięso i warzywa mieszamy z żelatyną.