frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Gołąbki z kapustą bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie gołąbki też smakują jak gołąbki, może jest mniej roboty przy przygotowaniu bo liście kapusty wymagają jeszcze zdejmowania i zgotowania.

Gołąbki z kapustą bez zawijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kapustą bez zawijania

 

  • mięso wieprzowe 700 g
  • kapusta biała średnia główka
  • kasza manna 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • wegeta 1/2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko1 szt.
  • cebula 1 szt

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kapustą bez zawijania
Mięso pokrojone i opłukane zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kapustę rozdrobnić na tarce lub drobno pokroić lub w malakserze. Wymieszać kapustę z mięsem dodać kaszę mannę, jajko, i pokrojona drobno cebulę. Przyprawić pieprzem , solą, wegetą i formować owalne gołąbki i panierować w bułce tartej.

Na rozgrzanym tłuszczu na patelni odsmażyć z każdej strony i przełożyć do rondla wyłożonego liśćmi kapusty, podlać bulionem i dusić do miękkości.

Podawać z dowolnym sosem.
Gołąbki z kapustą  bez zawijania
Mięso wieprzowe pokroić i umyc ,zmielić maszynką do mielenia mięsa
Gołąbki z kapustą  bez zawijania
mięso wymieszać z posiekaną lub startą kaustą białą
Gołąbki z kapustą  bez zawijania
Przyprawić całość, dodać jajko i formować gołąbki ,panierować w bułce
Gołąbki z kapustą  bez zawijania
Podsamażyć na smalcu ze wszystkich stron i przełożyć do garnka i dusuć do miękkości