Sposób przygotowania:
Drobiowa galaretka
Kurczaka myjemy dzielimy na mniejsze porcje, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą-tyle aby przykryła mięso, gotujemy w trakcie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy do miękkości około 1-1,5 godziny.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmujemy z garnka a wywar odcedzamy, żelatynę wymieszać w małej ilości wywaru do rozpuszczenia i połączyć z resztą bulionu, dokładnie wymieszać.Mięso obrać od kości pokroić drobno. Na dnie małych kokilek ułożyć plasterki gotowanego jajka, groszek oraz pokrojona gotowaną marchewkę, mięso i zalać delikatnie bulionem.Ostudzić na blacie wstawić do lodówki.Gdy galaretka stężeje wyjmujemy z miseczek na talerz.