Sposób przygotowania:
Galaretka jabłkowa
Na galaretkę z jabłek wybrać możemy owoce nawet nie do końca dojrzałe. Owoce myjemy, czyścimy z części przygniłych czy robaczywych, usuwamy gniaz- da nasienne, po czym kroimy w cienkie plastry. Pokro- jone jabłka umieszczamy w rondlu lekko je miażdżąc i zalewamy owoce wodą, tak aby woda była tuż nad po- ziomem jabłek. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, po czym gorące, rozgotowa- ne owoce wylewamy przez sito z gazą dla odcedzenia soku. Mierzymy uzyskaną ilość soku, aby wiedzieć ile cukru należy dodać. Sok podgrzewamy, odparowując jego niewielką ilość, jakieś 20-30 procent uzyskanego wywaru. Dodajemy cukier i gotujemy na galaretkę, którą gorącą rozlewamy do słoików, szczelnie zamy- kamy i po ostudzeniu słoiki umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu.