Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Galaretka jogurtowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

lekka, niskokaloryczna przekąska.

Galaretka jogurtowa

Składniki:

Galaretka jogurtowa

 

  • 0,5 l jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej; (lub groszku)
  • 1 czerwona papryka konserwowa;
  • 1 ogórek konserwowy;
  • 3-4 plasterki szynki;
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku;
  • 1 sos włoski lub ogrodowy (paczka)
  • Ocet winny do smaku (ewentualnie);
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny;

 

Sposób przygotowania:

Galaretka jogurtowa
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do jogurtu wsypać sos włoski i rozmieszać, dodać drobno pokrojone ogórki, paprykę, szynkę, koperek i kukurydzę. Doprawić do smaku octem i ewentualnie szczyptą cukru. Do rozpuszczonej żelatyny wlać 2-3 łyżki jogurtu z dodatkami, by zrównoważyć temperaturę. Potem dodać rozpuszczoną żelatynę do jogurtu. Całość jeszcze raz wymieszać i wlać do foremki lub miski (ja smaruję oliwą) Czekać aż zastygnie. Wyjąć i udekorować wg uznania.

Tagi:

sosy szynka