Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Galaretka malinowa z melisą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna i efektowna. Przechowywana w małych i efektownych słoikach będzie miłym prezentem dla przyjaciół.

Galaretka malinowa z melisą

Składniki:

Galaretka malinowa z melisą

 

  • 1,5 kg malin;
  • Skórka z ½ cytryny;
  • 350 g cukru;
  • 2 łyżki posiekanej melisy;
  • 1 laska wanilii;
  • 1 opakowanie pektyn Gelfix 1:3

 

  • cytryny w całości, zagotować. Do wrzącego soku dodać cukier i cały czas mieszając jeszcze raz zagotować

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka malinowa z melisą
W sokowniku przygotować sok bez dodatku cukru. Odmierzyć 800 ml soku. Z zimnym sokiem dobrze wymieszać Gelfix, dodać skórkę z cytryny w całości, zagotować. Do wrzącego soku dodać cukier i cały czas mieszając jeszcze raz zagotować. Gotować galaretkę 1 min (z zegarkiem!) cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wyjąć skórkę, dodać melisę i rdzeń laski wanilii. Natychmiast przełożyć do słoików i uszczelnić. Na 5 min. ustawić dnem do dołu, pozostawić do wystudzenia.

Tagi:

beza bezy