Sposób przygotowania:
Galaretka- przekąska drobiowa
Przygotować składniki na galaretkę. Udka z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i osuszyć, przełożyć do wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Marchew umyć, oczyścić i pokroić w słupki lub talarki, włożyć do kurczaka, to samo zrobić z pietruszką i gotować z udkami do miękkości. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, napęczniałą żelatynę rozpuścić w wywarze i dodać do bulionu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wówczas należy oddzielić mięso od kości i pokroić je w kawałeczki, marchew i pietruszkę w razie konieczności pokroić również w mniejsze kawałeczki. Do małych naczynek, np. miseczek wykładamy mięso drobiowe, warzywa a na to wlewamy bulion tak aby pokryć całość. Gdy ostygną galaretki to wstawiamy je do lodówki. Następnego dnia odwracamy na talerzyk i wykładamy na sałatę i ozdabiamy warzywami np. pomidorem.