agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Galaretka- przekąska drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Galaretki drobiowe z warzywami

Galaretka- przekąska drobiowa

Składniki:

Galaretka- przekąska drobiowa

 

  • udka z kurczaka 5 szt
  • bulion drobiowy 1 litr
  • żelatyna 5 łyżek
  • sałata 10 listków
  • pomidor 1 szt
  • cytryna 0,5 szt
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Galaretka- przekąska drobiowa
Przygotować składniki na galaretkę. Udka z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i osuszyć, przełożyć do wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Marchew umyć, oczyścić i pokroić w słupki lub talarki, włożyć do kurczaka, to samo zrobić z pietruszką i gotować z udkami do miękkości. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, napęczniałą żelatynę rozpuścić w wywarze i dodać do bulionu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wówczas należy oddzielić mięso od kości i pokroić je w kawałeczki, marchew i pietruszkę w razie konieczności pokroić również w mniejsze kawałeczki. Do małych naczynek, np. miseczek wykładamy mięso drobiowe, warzywa a na to wlewamy bulion tak aby pokryć całość. Gdy ostygną galaretki to wstawiamy je do lodówki. Następnego dnia odwracamy na talerzyk i wykładamy na sałatę i ozdabiamy warzywami np. pomidorem.