Sposób przygotowania:
Galaretka truskawkowa
Przygotować sok z jabłek, tak jak w przepisie do galaretki jabłkowej. Truskawki przebrać, odrzucając przygniłe, oczyścić z szypułek, umyć, osączyć, po czym wycisnąć z nich sok, najlepiej przepuszczając je przez odpowiednią maszynkę. Sok z truskawek wlewamy do rondla razem z sokiem jabłkowym i rozgotowujemy. Do gorącego soku dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy do pełnego rozpuszczenia się cukru. Aby odparować część wody, całość umieszczamy w płaskim, szerokim naczyniu i ogrzewamy przez ok. 10 minut. Sprawdzamy czy galaretka ma już odpowiednią konsystencję. Usuwamy z wierzchu szum. Jeśli trzeba, podgrzewamy galaretkę dalej, dopóki nie nabierze odpo- wiedniej gęstości. Gorącą galaretkę rozlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy po ostygnięciu do spiżarni.