Sposób przygotowania:
Galaretka warzywna w białej czapie
Najpierw robimy białą galaretkę . Jest to śmietana z chrzanem . Do małej śmietany dajemy łyżkę lub 2 chrzanu mieszamy solimy do smaku . 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wody ciepłej mieszamy dajemy troszkę śmietany z chrzanem ,mieszamy i wlewamy z powrotem. Taka białą galaretkę rozlewamy po salaterkach w których będą galaretki,zostawiamy do stężenia.Wkładamy do lodówki Robimy bulion rozpuszczając kostkę warzywną albo drobiową w gorącej wodzie ,dodajemy żelatyne mieszamy ,zostawiamy do wystygnięcia.Bulion musi być chłodny Szynkę kroimy w paseczki lub kostkę . Czerwoną paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę ,oliwki czarne odcedzamy z zalewy i kroimy w plasterki . Na białą galaretkę kładziemy pokrojone warzywa szynkę zalewamy bulionem z żelatyną . Ozdabiamy natką i wkładamy do lodówki .Podajemy zimną ,ozdobiona natka pietruszki