Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Galaretka wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały dodatek do rogalików i nie tylko i wspomnienie lata zimą.

Galaretka wiśniowa

Składniki:

Galaretka wiśniowa

 

  • Wiśnie
  • 400 g cukru
  • 1 opakowanie pektyn Gelfix 2+1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka wiśniowa
Z oczyszczonych owoców w sokowniku przygotować sok bez cukru. Odmierzyć 750 ml soku, dodać opakowanie pektyn i dokładnie wymieszać. Zagotować na średnim ogniu, stale mieszając. Do wrzącego soku wsypać cukier i nie przerywając mieszania, ponownie zagotować. Z zegarkiem w ręku gotować 1 min, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przełożyć do słoików – uszczelnić.