Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Galaretka z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednorazowo nie należny gotować galaretek z większej niż 1,5 l ilości owoców.

Galaretka z czerwonej porzeczki

Składniki:

Galaretka z czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonej porzeczki
Owoce porzeczki umyć, przełożyć do rondla, lekko zgnieść
i podgrzać aż się zagotuje. Wyjąć owoce z rondla na sitko
i przetrzeć. Przetarte owoce włożyć ponownie do rondla, dodać cukier . Następnie należny gotować aż odparuje nadmiar wody. Galaretka jest gotowa gdy waży dwa razy więcej niż dodany cukier. W czasie gotowania należy zbierać drewnianą łyżką tworzącą się na powierzchni pianę.Po ugotowaniu przełożyć do słoi i od razu zamykać.