Sposób przygotowania:
Galaretka z czerwonej porzeczki
Owoce porzeczki umyć, przełożyć do rondla, lekko zgnieść
i podgrzać aż się zagotuje. Wyjąć owoce z rondla na sitko
i przetrzeć. Przetarte owoce włożyć ponownie do rondla, dodać cukier . Następnie należny gotować aż odparuje nadmiar wody. Galaretka jest gotowa gdy waży dwa razy więcej niż dodany cukier. W czasie gotowania należy zbierać drewnianą łyżką tworzącą się na powierzchni pianę.Po ugotowaniu przełożyć do słoi i od razu zamykać.
i podgrzać aż się zagotuje. Wyjąć owoce z rondla na sitko
i przetrzeć. Przetarte owoce włożyć ponownie do rondla, dodać cukier . Następnie należny gotować aż odparuje nadmiar wody. Galaretka jest gotowa gdy waży dwa razy więcej niż dodany cukier. W czasie gotowania należy zbierać drewnianą łyżką tworzącą się na powierzchni pianę.Po ugotowaniu przełożyć do słoi i od razu zamykać.