jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Galaretka z czerwonych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Galaretka idealnie smakuje z świeżą bułką i masełkiem:). W zimie pozwala nam się cieszyć smakiem lata!!!

Galaretka z czerwonych porzeczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka z czerwonych porzeczek

 

  • Składniki:
  • 1 kg czerwonej porzeczki (po obraniu z szypułek),
  • 800 gram cukru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonych porzeczek
Porzeczki dokładnie przebieramy i myjemy. Następnie odsączamy ją z wody. Tak przygotowaną przekładamy do garnka w którym będziemy ją smażyć. Zasypujemy owoce cukrem i stawiamy na gazie. W trakcie podgrzewania, szczególnie na początku owoce częściej mieszamy. Gdy porzeczka puści już sok konfitura nie wymaga częstego mieszania. Porzeczki z cukrem podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 15 minut, tak by owoce stały się miękkie. Następnie całość zdejmujemy z ognia. Porzeczki przecieramy przez gęste sito, by powstał klarowny sok. Uzyskany sok ponownie stawiamy na gazie, dodajemy do niego cynamon i zagotowujemy. Ciepły sok rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Galaretka z czerwonych porzeczek
porzeczki obieramy, dokładnie myjemy i odsączamy z wody
Galaretka z czerwonych porzeczek
Do umytych owoców dodajemy cukier, stawiamy całość na gazie
Galaretka z czerwonych porzeczek
Zasypane cukrem owoce gotujemy około 15- 20 minut.
Galaretka z czerwonych porzeczek
Miękkie owoce przecieramy przez geste sito