halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Galaretka z drobiu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczna galaretka na przekąskę i nie tylko.

Galaretka z drobiu

Składniki:

Galaretka z drobiu

 

  • kurczak 1,3 kg
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • jajka gotowane 2 sztuki
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galaretka z drobiu
Kurczaka myjemy, dzielimy na porcje i zalewamy wodą 1,7litra , dodajemy obraną pietruszkę , marchewkę, seler i cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa .Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu . Do rosołu dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Mięso obieramy z kości, kroimy w kostkę . Marchewkę kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo , obieramy , kroimy w plasterki .Do filiżanek lub jednorazowych pojemniczków wkładamy po plasterku jajka i marchewki , mięso z kurczaka i zalewamy rosołem . Wstawiamy do lodówki do stężenia.Podajemy na liściach sałaty.