bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Galaretka z krewetkami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka i krewetki w niezłym połaczeniu.

Galaretka z krewetkami i jajkiem  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretka z krewetkami i jajkiem

 

  • krewetki koktajlowe 100 g
  • 2 szt jajka
  • białko
  • żelatyna 2 łyzki
  • bulion warzywny 750ml
  • ocet 1/2 łyżeczki
  • kukurydza z puszki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z krewetkami i jajkiem
Jajka ugotowac na twardo, obrać, pokroic na pół lub ćwiartkę.. żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion zagotować, włożyć krewetki, gotować 5 minut. Wyjać krewetki. Do wywaru wbić białko i wlać ocet. zamieszac, przecedzić przez gazę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać żelatyne, dokładnie wymieszac.
Na dno salaterki, miseczki dać liść natki, ćwiartkę lub połówkę jajka, krewetki, przykryć kukurydzą. Zalać wszystko wywarem, wstawić na noc do lodówki
Galaretka z krewetkami i jajkiem
Etap 1