szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Galaretka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobiowa wersja galaretki, którą z apetytem zjedzą nawet dzieci. A już na pewno skuszą je różnorodne kształty.

Galaretka z kurczaka

Składniki:

Galaretka z kurczaka

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 udka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • kawałek pora
  • ziele angielskie
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 2 łyżki octu

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka
Z mięsa, warzyw, ziela angielskiego, pieprzu i soli gotujemy wywar drobiowy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z wywaru a do odmierzonej ilości rosołu dodajemy żelatynę (na 1l.rosołu daję 9 łyżeczek żelatyny) i ocet aby podkreślić smak galaretki. Mięso z piersi i udek kroimy na kawałki. Na spód foremki do galaretki dajemy natkę pietruszki, ugotowaną w wywarze i pokrojoną w plasterki marchew, łyżeczkę kukurydzy i pokrojone mięso. Zalewamy wszystko gorącym wywarem wymieszanym z żelatyną i odstawiamy do wystygnięcia..