Sposób przygotowania:
Galaretka z kurczaka
1. Skrzydełka należy opłukać i przełożyć do większego garnka. Dodajemy do nich włoszczyznę, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy rosół, doprawiając na koniec solą. 2. Skrzydełka wyjmujemy z rosołu. To samo robimy z marchewką. Z rosołu wyjmujemy również włoszczyznę. Do galaretki nie będzie potrzebna, ale można z niej zrobić sałatkę. 3. wystudzone mięso oddzielamy od kości, a marchewkę kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy do rosołu. Dodajemy do niego żelatynę. jej ilość uzależniona jest od ilości wywaru. 4. Wszystko należy przemieszać i ponalewać do mniejszych pojemników. 5. Do galaretki wykorzystałam kubki po sałatce i inne miseczki. 6. galaretkę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotową podajemy skropioną octem lub sokiem z cytryny.