Sposób przygotowania:
Galaretka z kurczakiem, czyli zimne nóżki
Podgrzewamy rosół i rozpuszczamy w nim żelatynę. mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Rosół nie może się zagotować, bo żelatyna się nie zetnie. Jajko gotujemy na twardo. Mrożony groszek przelewamy wrzątkiem. Marchewkę kroimy w kostkę lub plasterki. Udka kurczaka obieramy z mięsa i kroimy na mniejsze kawałki.Z podanej ilości składników powinniśmy przygotować 4 porcje, więc do czterech miseczek wlewamy na dno po łyżce rosołu. Na dnie każdej z nich układamy plaster jajka, dodajemy trochę groszku, marchewki, kurczaka oraz kukurydzę. Wszytko zalewamy rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną, wstawiamy do lodówki- warto przykryć je folią spożywczą, by nie przeszły zapachami z lodówki. Galaretka najlepiej smakuje następnego dnia, gdy mocno stężeje.
halina