Sposób przygotowania:
Galaretka z kwiatów bzu i grejpfruta
W pogodny suchy dzień należy zebrać baldachy kwiatu bzu czarnego. Obcinamy większe gałązki z kwiatostanów. Do słoika przekładamy oczyszczone kwiaty bzu czarnego wlewamy sok z cytryny i sok jabłkowy, słoik zamykamy. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 2 dni. Odsączmy i przecedzamy. Grejpfruta obieramy ze skórki i wszystkich białych cząstek, kroimy i dodajemy do soku. Wsypujemy żelfix, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Gorącą galaretkę przelewamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odwracamy wieczkiem do dołu. Po 15 minutach odstawiamy normalnie słoiki z galaretą. Zimne słoiki przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
doowa
weranda
grazka