jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Galaretka z mandarynek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wspaniała dla dzieci do bułeczki z masłem

Galaretka z mandarynek

Składniki:

Galaretka z mandarynek

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z mandarynek
Mandarynki obrać, posiekać. Wodę zagotować z niewielką ilością cukru i sokiem z cytryny, dodać mandarynki, gotować pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę. Gorący przecier przetrzeć przez gęste sito do drugiego garnka. Odcedzony sok zagotować, dosypać cukier, rozpuścić go, podgrzewając i mieszając. Dalej gotować bez przykrycia 30 minut na dużym ogniu. Wlewać gorącą galaretkę do słoików, zakręcić, pasteryzować 10 minut. Wystudzić.