Sposób przygotowania:
Galaretka z pomidorów i papryki
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i powkładać do słoików.
Zalewa:
Do garnka wlać 1/2 litra wody, dodać pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i cukier. Wszystko razem zagotować, a następnie przecedzić. Żelatynę rozrobić w 1/2 litrze wody, chwilę poczekać, aby żelatyna napęczniała i dodać ją do gorącej zalewy. Dokładnie wymieszać i od razu zalać słoiki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania.
Zalewa:
Do garnka wlać 1/2 litra wody, dodać pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i cukier. Wszystko razem zagotować, a następnie przecedzić. Żelatynę rozrobić w 1/2 litrze wody, chwilę poczekać, aby żelatyna napęczniała i dodać ją do gorącej zalewy. Dokładnie wymieszać i od razu zalać słoiki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania.