Sposób przygotowania:
Galaretka z suszonych owoców
Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i ściąć z niej 1/3 skórki. W rondelku umieścić suszone owoce, skórkę cytrynową, cynamon, goździki, kardamon i cukier. Zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut. Wywar przecedzić przez gęste sitko, uzupełnić wrzącą wodą do objętości 0,5 litra, dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia (jeśli wywar za bardzo wystygł, można go podgrzać). Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Owoce ułożyć w salaterkach i zalać przygotowaną galaretką. Kiedy wystygnie wstawić do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na gęsto, pod koniec ubijania dodać cukier puder i szczyptę cukru waniliowego. Zastygniętą galaretkę dekorować kleksami bitej śmietany. Posypać szczyptą cynamonu.