bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Galaretka z szynką i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Galareta bardzo ładnie się prezentuje, jest smaczna i delikatna w smaku. Możemy przyrządzić ją na różne uroczystości rodzinne lub święta.

Galaretka z szynką i jajkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Galaretka z szynką i jajkami

 

  • 1 litr chudego rosołu
  • 300 gram szynki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 marchewki z rosołu
  • Mała puszka groszku zielonego
  • Mała puszka kukurydzy konserwowej
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 10 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka z szynką i jajkami
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki.

Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę, kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy w formie na jajkach, zalewamy tężejącym rosołem .

Wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia, stężała galaretę wyjmujemy, układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. 
Galaretka z szynką i jajkami
Jajka układamy na dnie formy, dodajemy pozostałe składniki.
Galaretka z szynką i jajkami
żelatynę rozpuszczamy w rosole, ostudzoną zalewamy warzywa.