Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Szynka z ananasem i jajkiem w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Galaretka z szynką w roli głównej, podawana na zimno, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Ładnie wygląda i pysznie smakuje.

Szynka z ananasem i jajkiem w galarecie

Składniki:

Szynka z ananasem i jajkiem w galarecie

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka z ananasem i jajkiem w galarecie
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole, wylewamy niecałe pół szklanki do naczynia, w którym zamierzamy podać potrawę. Wstawiamy do lodówki, wyjmujemy, gdy stężeje. Na galarecie układamy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę oraz pokrojone na plasterki jajko, ugotowane wcześniej na twardo. Ananasa kroimy w małą kostkę, układamy na szynce. Ozdabiamy szczypiorkiem i ziarenkami pieprzu. Zalewamy delikatnie resztą rozpuszczonej żelatyny, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem warto skropić galaretkę sokiem z cytryny lub odrobiną octu.