motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Galareta z szynką konserwową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna kolorowa galaretka

Galareta z szynką konserwową

Składniki:

Galareta z szynką konserwową

 

  • 40 dkg szynki konserwowej
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 3 jaja na twardo
  • 4 łyżeczki żelatyn
  • 4 papryczki marynowane
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Galareta z szynką konserwową
Szynkę kroimy w średnią kostkę. Groszek otwieramy i odcedzamy. Papryczki kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo, chłodzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zimną kroimy w kółeczka. Do kubeczków wkładamy wędlinę, kawałek jajka i groszek z marchewką. Bulion podgrzewamy dodajemy żelatynę i doprawiamy solą i pieprzem. Chłodny bulion rozlewamy do kubeczków i dajemy na 3 godz do lodówki.