Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Galaretka z żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Galaretka to chyba najprostszy deser na świecie. Owoce, trochę wody, żelatyna i gotowe, prosty jesienny deser.

Galaretka z żurawiny

Składniki:

Galaretka z żurawiny

 

Warstwa śmietankowa

  • 200 ml śmietanki
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Galaretka z żurawiny
Do garnka wlej wodę i dodaj umytą żurawinę, całość gotuj do momentu aż wszystkie owoce popękają, po ostudzeniu przelej przez sitko. Uzyskany płyn podgrzej i rozpuść w nim żelatynę wraz z cukrem, gotową galaretkę żurawinową przelej do foremek.

Do śmietanki w temperaturze pokojowej dodaj żelatynę a kiedy napęcznieje podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, na koniec dodaj cukier. Przestudzoną galaretkę śmietankową wylej na lekko stężałą warstwę galaretki żurawinowej.

Przed podaniem udekoruj bitą śmietana.