Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z żurawiną i musem dyniowym
Mus z dyni: Dynię umyć i pokroić w duża kostkę. Przełożyć do garnka i zalać ½ szklanki wody. Przykryć i dusić aż dynia będzie miękka. Gdy to nastąpi, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynów. Następnie zdjąć z ognia garnek, dodać proszek żelatyny i galaretki, porządnie wymieszać. Dodać gałkę i znów wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Masa serowa: Żurawinę przełożyć do miseczki z wrzątkiem wymieszanym z amaretto i odłożyć na około 20 minut. Potem odcedzić i osuszyć. Galaretkę leśne owoce rozpuścić w 200 ml wody i przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Do miski przełożyć serek, ricottę oraz jogurt, Wymieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać ( można ręcznie).W 1/4 szklanki gorącej rozpuścić żelatynę i wlać ją do masy i dobrze wymieszać. Do masy serowej dodać przygotowaną żurawinę. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać połowę masy serowej. Na masę wyłożyć pokojoną w kostkę galaretkę i zalać resztą masy serowej. Odłożyć na około 30 minut do lekkiego stężenia. Następnie przygotowaną dynię zmiksować i delikatnie wylać na wierzch sernika. Odłożyć do całkowitego stężenia. Smacznego!
kołczu
zbysiowa
Ja druga, poproszę małą porcyjkę bo już się u Edytki najadłam:)
monikaT83