WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Galaretkowiec na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie i orzeźwiające ciasto na zimno na bazie galaretek i jogurtu naturalnego. Jest bardzo kolorowe i pięknie się prezentuje.

Galaretkowiec na jogurcie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretkowiec na jogurcie

 

  • 3-4 galaretki w różnych kolorach (u mnie cytrynowa, truskawkowa, agrestowa i wieloowocowa - granatowa)
  • 2 galaretki o takim samym kolorze np. cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 1 galaretka truskawkowa z pianką
  • 300ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200g serka homogenizowanego
  • biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

Galaretkowiec na jogurcie

ETAP 1:

Cztery galaretki kolorowe rozpuścić każdą w osobnej miseczce w jednej szklance (250 ml) wrzątku. Wystudzić i przelać je na płaskie talerze i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki pokroić w kostkę i przełożyć do większej miski. Trochę galaretki granatowej odłożyć do dekoracji.

Pozostałe dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody i wystudzić. Zimne ale nie tężejące galaretki wymieszać z jogurtem naturalnym i serkiem waniliowym. Wsypać kostki galaretkowe i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć okrągłe biszkopty, wylałam masę jogurtowo - galaretkową.

Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę truskawkową z pianką rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Zimną wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki.

Gdy galaretka stężeje można ozdobić wierzch, ja to zrobiłam gotowym kremem adwokatowym i pozostałą galaretką granatową.

Galaretkowiec na jogurcie
Ciasto na zimno galaretkowiec na jogurcie naturalnym