Sposób przygotowania:
Ciasto Galaretkowiec
Każdą w czterech galaretek: zieloną, czerwoną, pomarańczową i fioletową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Stężone galaretki kroimy w kostkę. Dno tortownicy (śr. 22cm) wykładamy biszkoptami. Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą żółtą galaretkę i razem miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Mieszamy. Masę wykładamy na tortownicę. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki.
karola25
marietta