Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Galaretkowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Coś dla wielbicieli galaretek. Pyszne ciasto bez pieczenia, łatwe do przygotowania. Zachwyci szczególnie dzieci.

Ciasto Galaretkowiec

Składniki:

Ciasto Galaretkowiec

 

  • 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • 1/2 opakowania galaretki zielonej
  • 1/2 opakowania galaretki czerwonej
  • 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 1/2 opakowania galaretki fioletowej
  • 1 opakowanie galaretki żółtej
  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej
  • 250 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto Galaretkowiec
Każdą w czterech galaretek: zieloną, czerwoną, pomarańczową i fioletową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Stężone galaretki kroimy w kostkę. Dno tortownicy (śr. 22cm) wykładamy biszkoptami. Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą żółtą galaretkę i razem miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Mieszamy. Masę wykładamy na tortownicę. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Tagi:

biszkopt