dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Galaretkowo-jogurtowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatny biszkopt przełożony masą sporządzono z galaretek owocowych i jogurtów naturalnych. Smaczne ciacho.

Galaretkowo-jogurtowy przekładaniec

Składniki:

Galaretkowo-jogurtowy przekładaniec

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyż oleju
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 (po 120 ml) jogurty naturalne

Sposób przygotowania:

Galaretkowo-jogurtowy przekładaniec

Przygotowanie biszkoptu

Galaretkowo-jogurtowy przekładaniec
Wszystkie składniki biszkoptu dokładnie mieszamy ze sobą.

Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Upieczony studzimy.

Przytowanie przekładańca

Galaretkowo-jogurtowy przekładaniec
Biszkopt przekładamy masą galaretkową jogurtową.

Biszkopt dzielimy na 2 placki, a następnie każdy placek dzielimy na równe paski. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Studzimy. Gdy zaczyna tężeć to dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy. Paski z 1 placka przekładamy przygotowaną masą. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia masy.

Ostatni etap przygotowania:

Galaretkowo-jogurtowy przekładaniec
Biszkopt przekładamy masą i schładzamy w lodówce.

Galaretę pomarańczową rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Do tężejącej galaretki dodajemy pozostały jogurt i miksujemy. Na pierwszej warstwie biszkoptu układamy ostatni pokrojony w paski biszkopt i przekładamy go sporządzoną masą. Ciasto wstawiamy w chłodne miejsce aby masa stężała.
Smacznego!