agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Przekładaniec 12

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny przekładaniec- polecam

Przekładaniec 12

Składniki:

Przekładaniec 12

 

  • 100 g margaryny palmy z murzynkiem
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • sól 1 szczypta
  • 1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 Przyprawa korzenna
  • 2 łyżki marmolady
  • 1 Polewa gotowa ciemna
  • 30 g masła
  • 1 Polewa gotowa biała
  • 3 krople aromatu śmietankowego
  • 1 Polewa gotowa deserowa

Sposób przygotowania:

Przekładaniec 12
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto, w tym celu mąkę przesiać na sicie, jajka sparzyć, margarynę utrzeć z cukrem, białka oddzielić od żółtek i dodać żółtka, miód, wodę, śmietanę. Przesianą mąkę połączyć z sodą, kakao i przyprawą korzenną, połączyć z utartym tłuszczem. W wysokim naczyniu białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Natłuścić blaszkę i ciasto wyłożyć do formy o długości 25 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć piernik, ostudzić i przekroić poziomo na dwie części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzać w gorącej wodzie. W dalszej kolejności należ białą polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do utartego masła, dodać aromat, zmiksować aby powstała masa. Na jedną część ciasta- dolną nałożyć dżem i cienko rozsmarować, nałożyć masę białą, rozsmarować i przykryć drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, pozostawić do zastygnięcia.