Sposób przygotowania:
Przekładaniec 12
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto, w tym celu mąkę przesiać na sicie, jajka sparzyć, margarynę utrzeć z cukrem, białka oddzielić od żółtek i dodać żółtka, miód, wodę, śmietanę. Przesianą mąkę połączyć z sodą, kakao i przyprawą korzenną, połączyć z utartym tłuszczem. W wysokim naczyniu białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Natłuścić blaszkę i ciasto wyłożyć do formy o długości 25 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć piernik, ostudzić i przekroić poziomo na dwie części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzać w gorącej wodzie. W dalszej kolejności należ białą polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do utartego masła, dodać aromat, zmiksować aby powstała masa. Na jedną część ciasta- dolną nałożyć dżem i cienko rozsmarować, nałożyć masę białą, rozsmarować i przykryć drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, pozostawić do zastygnięcia.