jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Przekładaniec z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne ciasto z czekoladą i orzechami

Przekładaniec z czekoladą

Składniki:

Przekładaniec z czekoladą

 

  • CIASTO:
  • 1 łyżeczka sody
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 23 dag czekolady w proszku
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 25 dag masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 4 białka
  • sól- do smaku
  • MASA ORZECHOWA:
  • 1 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki miodu
  • 8 dag masła
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki orzechów włoskich, w kawałkach
  • POLEWA:
  • 23 dag półsłodkiej czekolady
  • 13 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z czekoladą
CIASTO:
Przesiać razem sól, sodę i mąkę. Rozpuścić czekoladę we wrzącej wodzie. Utrzeć masło z cukremi cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną czekoladę, mąkę i śmietanę, stopniowo po 1/3 porcji. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać.
Podgrzać piekarnik do temp. 180 stop. C.
Lekko wysmarować masłem trzy okrągłe tortownice o śred. 24 cm. Wyłożyc ciasto do foremek, piec przez 35-40 minut. Chłodzic przez 10 minut przed wyjęciem z tortownicy.
MASA ORZECHOWA:
Zmieszać cukier z miodem. Podgrzać w rondlu z grubym dnem. Zagotować. Dodać masło, mleko, cukier waniliowy i orzechy, wymieszać. Ponownie zagotować. wylac masę na każde z ciast. Ułożyć ciasta wartwami jedno na drugim tworząc przekładaniec.
POLEWA:
Roztopić czekoladę w garnku do gotowania na parze. Dodać masło, zamieszać. Polać wierzch przekładańca, ochłodzić. Podawać po zastygnieciu polewy.