Sposób przygotowania:
Przekładaniec z czekoladą
CIASTO:
Przesiać razem sól, sodę i mąkę. Rozpuścić czekoladę we wrzącej wodzie. Utrzeć masło z cukremi cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną czekoladę, mąkę i śmietanę, stopniowo po 1/3 porcji. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać.
Podgrzać piekarnik do temp. 180 stop. C.
Lekko wysmarować masłem trzy okrągłe tortownice o śred. 24 cm. Wyłożyc ciasto do foremek, piec przez 35-40 minut. Chłodzic przez 10 minut przed wyjęciem z tortownicy.
MASA ORZECHOWA:
Zmieszać cukier z miodem. Podgrzać w rondlu z grubym dnem. Zagotować. Dodać masło, mleko, cukier waniliowy i orzechy, wymieszać. Ponownie zagotować. wylac masę na każde z ciast. Ułożyć ciasta wartwami jedno na drugim tworząc przekładaniec.
POLEWA:
Roztopić czekoladę w garnku do gotowania na parze. Dodać masło, zamieszać. Polać wierzch przekładańca, ochłodzić. Podawać po zastygnieciu polewy.
Przesiać razem sól, sodę i mąkę. Rozpuścić czekoladę we wrzącej wodzie. Utrzeć masło z cukremi cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną czekoladę, mąkę i śmietanę, stopniowo po 1/3 porcji. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać.
Podgrzać piekarnik do temp. 180 stop. C.
Lekko wysmarować masłem trzy okrągłe tortownice o śred. 24 cm. Wyłożyc ciasto do foremek, piec przez 35-40 minut. Chłodzic przez 10 minut przed wyjęciem z tortownicy.
MASA ORZECHOWA:
Zmieszać cukier z miodem. Podgrzać w rondlu z grubym dnem. Zagotować. Dodać masło, mleko, cukier waniliowy i orzechy, wymieszać. Ponownie zagotować. wylac masę na każde z ciast. Ułożyć ciasta wartwami jedno na drugim tworząc przekładaniec.
POLEWA:
Roztopić czekoladę w garnku do gotowania na parze. Dodać masło, zamieszać. Polać wierzch przekładańca, ochłodzić. Podawać po zastygnieciu polewy.