Niuulaa

Niuulaa

Kucharz
[Przepisów: 14]

Czekoladowe ciasto przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto czekoladowe, dobre na każdą okazję.

Czekoladowe ciasto przekładaniec

Składniki:

Czekoladowe ciasto przekładaniec

 

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 20 dag twarogu pełnotłustego
  • 25 dag chudego twarogu
  • 25 dag kremówki
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 4 dag masła
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto przekładaniec
Roztop w rondelku masło i odstaw do ostudzenia. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, 10 dag cukru, torebką cukru waniliowego i kakao. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj składniki używając miksera. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wylep przygotowanym ciastem. Jajka utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj obydwa twarogi, 5 dag śmietany i mąkę ziemniaczaną. Masę serową rozsmaruj gładko na cieście. Wstaw całość do piekarnika na 50 - 60 minut na 200'C. Gdy sernik wystygnie, wyjmij go z piekarnika. Połam na kawałki czekoladę, przełóż z pozostałą śmietaną i 3dag mała do rondla i stop na małym ogniu, mieszając (15-20minut) Gdy składniki się połączą w jednolitą masę, odstaw polewę do przestudzenia. Potem rozprowadź ją na serniku. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.