zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Galaretkowy pasiak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

deser z długim czasem przygotowania, ale warto go zrobić

Galaretkowy pasiak

Składniki:

Galaretkowy pasiak

 

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 g jabłek prażonych ze słoika
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • 100 ml wody
  • 1 galaretka czarna porzeczka
  • 250 ml jogurtu owoce leśne
  • 250 ml przegotowanej gorącej wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 100 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietany 12%
  • 250 ml przegotowanej gorącej wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 400 g gruszek z kompotu
  • 100 ml wody
  • 450 ml kompotu z gruszek

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretkowy pasiak
Przygotować blaszkę prostokątną ( jak keksówka, ale większą ). Wyłożyć ją folią spożywczą. Do rondelka wyłożyć jabłka, wlać 100 ml wody i zagotować. Wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i przelać do blaszki. Na środku przez długość blaszki ułożyć biszkopty lekko je dociskając. Schłodzić i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i schłodzić. Do blendera wlać jogurt owoce leśne, zmiksować. Wlać galaretkę i jeszcze chwilę miksować. Masę przelać na stężałą warstwę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Sok wlać do rondelka, dolać 100 ml wody i zagotować. Po zagotowaniu wsypać galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać i schłodzić. Wyjąć z lodówki blaszkę, wyłożyć na stężałą masę pokrojone brzoskwinie i zalać zimną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Ponownie zagotować 250 ml wody, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać i schłodzić. Do blendera wlać jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie zmiksować po czym wlać galaretkę. Znowu chwilę ubijać i przelać masę na stężałe warstwy. I ponownie wstawić deser do lodówki aby wszystko się ścięło. Gruszki z kompotu pokroić w kosteczkę. Sok z nich zagotować dolewając 100 ml wody. Wsypać galaretkę agrestową i wymieszać. Galaretkę schłodzić. Na warstwę truskawkową wyłożyć pokrojone gruszki, zalać galaretką agrestową i wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie związała.