Sposób przygotowania:
Galaretkowy pasiak
Przygotować blaszkę prostokątną ( jak keksówka, ale większą ). Wyłożyć ją folią spożywczą. Do rondelka wyłożyć jabłka, wlać 100 ml wody i zagotować. Wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i przelać do blaszki. Na środku przez długość blaszki ułożyć biszkopty lekko je dociskając. Schłodzić i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i schłodzić. Do blendera wlać jogurt owoce leśne, zmiksować. Wlać galaretkę i jeszcze chwilę miksować. Masę przelać na stężałą warstwę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Sok wlać do rondelka, dolać 100 ml wody i zagotować. Po zagotowaniu wsypać galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać i schłodzić. Wyjąć z lodówki blaszkę, wyłożyć na stężałą masę pokrojone brzoskwinie i zalać zimną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Ponownie zagotować 250 ml wody, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać i schłodzić. Do blendera wlać jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie zmiksować po czym wlać galaretkę. Znowu chwilę ubijać i przelać masę na stężałe warstwy. I ponownie wstawić deser do lodówki aby wszystko się ścięło. Gruszki z kompotu pokroić w kosteczkę. Sok z nich zagotować dolewając 100 ml wody. Wsypać galaretkę agrestową i wymieszać. Galaretkę schłodzić. Na warstwę truskawkową wyłożyć pokrojone gruszki, zalać galaretką agrestową i wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie związała.
Bernadetta
marietta