Sposób przygotowania:
Galuszki Pyzy
mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, wbiłam jajka. Mieszając rózgą powoli dolewałam wodę - jej ilość zależy od mąki więc nie wlewajcie od razu całej. Ciasto powinno być dosyć gęste - podobne jak na kluski kładzione. W szerokim garnku zagotowałam wodę, osoliłam. Położyłam na wierzchu sitko i wyłożyłam na nie część ciasta - ok. 1/3 - 1/2 całości. Szybko przetarłam je dołączoną szeroką szpatułką - kluski same się odrywają i wpadają do wody a gdy na wierzchu nie ma już ciasta trzeba zgarnąć jeszcze resztki od spodu. Poczekałam aż kluseczki wypłyną i wyłowiłam je za pomocą łyżki cedzakowej do miski. Zanim nałożyłam kolejną partię ciasta opłukałam sito w zimnej wodzie żeby je schłodzić i opłukać ew. resztki pierwszej partii - tak samo przetarłam pozostałą ciasta i ugotowałam resztę kluseczek.
elzbieta8960
Babciagramolka
evita0007
Pyza
elzbieta8960
Jak wroce do Polski to napewno sobie zafunduje takie cudo :)