Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Galuszki Pyzy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

mogę je już robić sama w domu dzięki Heni, która podarowała mi specjalne sitka :)

Galuszki Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galuszki Pyzy

 

  • 500 g mąki pszennej, wzięłam poznańską
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego (może być też roztopione masło)
  • ok. 200 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Galuszki Pyzy
mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, wbiłam jajka. Mieszając rózgą powoli dolewałam wodę - jej ilość zależy od mąki więc nie wlewajcie od razu całej. Ciasto powinno być dosyć gęste - podobne jak na kluski kładzione. W szerokim garnku zagotowałam wodę, osoliłam. Położyłam na wierzchu sitko i wyłożyłam na nie część ciasta - ok. 1/3 - 1/2 całości. Szybko przetarłam je dołączoną szeroką szpatułką - kluski same się odrywają i wpadają do wody a gdy na wierzchu nie ma już ciasta trzeba zgarnąć jeszcze resztki od spodu. Poczekałam aż kluseczki wypłyną i wyłowiłam je za pomocą łyżki cedzakowej do miski. Zanim nałożyłam kolejną partię ciasta opłukałam sito w zimnej wodzie żeby je schłodzić i opłukać ew. resztki pierwszej partii - tak samo przetarłam pozostałą ciasta i ugotowałam resztę kluseczek.
Galuszki Pyzy
do miski wsypałam mąkę z solą i wbiłam jajka
Galuszki Pyzy
pomału dolewając wodę mieszałam aż ciasto było gładkie
Galuszki Pyzy
w szerokim garnku zagotowałam wodę z solą - na garnku położyłam specjalne sitko do przetarcia klusek
Galuszki Pyzy
gdy kluseczki wpadną do wody wystarczy całość zagotować i już można je wyławiać

Tagi:

jajko jajka