Sposób przygotowania:
Garnek boloński
Na patelni podsmażamy mięso mielone. Wrzucamy je do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w piórka i podsmażoną cebulę. Wsypujemy odsączone: groszek i kukurydzę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy drobno, wrzucamy do garnka. marchew obieramy i ucieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy również do garnka, razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kroimy pora w cienkie paseczki i również dodajemy do garnka. Wrzucamy makaron i zalewamy wszystko wodą tak, by przykryła wszystkie składniki. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz trochę gotowego sosu bolońskiego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy do miękkości makaronu na wolnym ogniu. gdyby sos za szybko zgęstniała makaron byłby twardy dolewamy wody i dalej gotujemy.Podajemy posypane serem.