Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Garnek boloński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa

Garnek boloński Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Garnek boloński

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 papryka dowolnego koloru,
  • 2 cebule,
  • pół puszki kukurydzy,
  • pół puszki groszku,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zielona część pora,
  • opakowanie makaronu świderki(450g),
  • koncentrat pomidorowy,
  • sos boloński w słoiku(dowolna ilość),
  • sól, pieprz, ulubione zioła.

 

 

Sposób przygotowania:

Garnek boloński
Na patelni podsmażamy mięso mielone. Wrzucamy je do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w piórka i podsmażoną cebulę. Wsypujemy odsączone: groszek i kukurydzę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy drobno, wrzucamy do garnka. marchew obieramy i ucieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy również do garnka, razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kroimy pora w cienkie paseczki i również dodajemy do garnka. Wrzucamy makaron i zalewamy wszystko wodą tak, by przykryła wszystkie składniki. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz trochę gotowego sosu bolońskiego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy do miękkości makaronu na wolnym ogniu. gdyby sos za szybko zgęstniała makaron byłby twardy dolewamy wody i dalej gotujemy.Podajemy posypane serem.
Garnek boloński
Podsmażone mięso oraz wszystkie warzywa wrzucamy do garnka
Garnek boloński
Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości makaronu