Sposób przygotowania:
Gazpacho de melon
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Brzoskwinię sparzyć, obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki. Papryczkę chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Żółte melony przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Pomidory, chili (łyżeczkę chili i pomidorów odłozyć), brzoskwinię, melony i oregano zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Pomarańczowy melon przekroić, obrać ze skóry, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę, włozyć do gazpacho razem z odłożonym pomidorem i chili, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z kruszonym lodem, posypane zieloną pietruszką.