Sposób przygotowania:
Gęś faszerowana jabłkami
sól wymieszaj z majerankiem i papryką. Mieszanką natrzyj skórę i wnętrze gęsi. Odłóż na 2godz.
Jabłka umyj i pokrój na ósemki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z żurawinami, cukrem i cynamonem.Odłóż na 15min. Po tym czasie włóż do środka gęsi.
Gęś zszyj nicią, nogi zwiąż sznurkiem. Skrzydła przywiąż do korpusu.
Gęś ułóż na grzbiecie na ruszcie. Piecz ok 4 godz w 180stC
Jabłka umyj i pokrój na ósemki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z żurawinami, cukrem i cynamonem.Odłóż na 15min. Po tym czasie włóż do środka gęsi.
Gęś zszyj nicią, nogi zwiąż sznurkiem. Skrzydła przywiąż do korpusu.
Gęś ułóż na grzbiecie na ruszcie. Piecz ok 4 godz w 180stC