Sposób przygotowania:
Gęś z leśnym kaszottomięso

Pierś nacieramy solą i majerankiem, nacinamy skórę w kratkę. Z pomarańczy odkrajmy 2 plastry z reszty wyciskamy sok dodajemy łyżkę miodu i w takiej marynacie zostawiamy mięso na noc w lodówce razem z resztkami pomarańczy.
Następnego dnia na zimnej patelni kładziemy pierś skóra do dołu i wytapiamy z niej tłuszcz przez parę minut, następnie smażymy chwilę z drugiej strony.
Tak usmażoną pierś wkładamy do naczynia żaroodpornego obkładamy pociętą w grubsze talarki marchewką, wkładamy śliwki, jałowiec, czosnek w całości, liście laurowe 2 plastry pomarańczy i zalewamy marynatą w której nocowało mięso.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę co jakiś czas polewając wierzch marynatą.
kaszotto

100 g suszonych borowików 200 g kaszy pęczak 200 ml bulionu 1 cebula czerwona 1 łyżka masła ½ pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, szczypta kminku i borowiki zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min – wody nie wylewamy.
Ugotowane grzyby kroimy w paseczki przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulę i czekamy aż się zeszkli. Wsypujemy kaszę następnie wlewamy chochlę bulionu i czekamy aż się wchłonie, następnie dodajemy chochlę wody z gotowania grzybów i czekamy aż się wchłonie.
Powtarzamy to aż kasza będzie miękka. Dodajemy kminek doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i posiekaną pietruszkę.
kapusta

100 gram korzenia selera, 250 g kapusty kiszonej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy i seler kroimy w kostkę przesmażamy na patelni aż zmięknie, dodajemy odciśniętą kapustę.
Następnie musztardę i miód. Chwilę dusimy. Upieczoną pierś wyciągamy i odstawiamy na ok. 6 min. na kratę żeby „odpoczęła”.
Kroimy i układamy na kapuście (można przełożyć marchewką) polewamy marynatą z pieczenia. Na kaszę kładziemy upieczoną śliwkę i marchewkę. Smacznego.