kicak

kicak

Kucharz
[Przepisów: 6]

Gęś z leśnym kaszotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cudowny zapach, cudowny smak, mięso gęsi jest soczyste a kaszotto niezwykle aromatyczne, kwaśność kapusty delikatnie złamana. idealne na niedzielny obiad.

Gęś z leśnym kaszotto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gęś z leśnym kaszotto

mięso

kaszotto

kapusta

  • 100 gram korzenia selera
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Gęś z leśnym kaszotto

mięso

gęś z leśnym kaszotto
natarta solą i majerankiem pierś gotowa do marynowania

Pierś nacieramy solą i majerankiem, nacinamy skórę w kratkę. Z pomarańczy odkrajmy 2 plastry z reszty wyciskamy sok dodajemy łyżkę miodu i w takiej marynacie zostawiamy mięso na noc w lodówce razem z resztkami pomarańczy.

Następnego dnia na zimnej patelni kładziemy pierś skóra do dołu i wytapiamy z niej tłuszcz przez parę minut, następnie smażymy chwilę z drugiej strony.

Tak usmażoną pierś wkładamy do naczynia żaroodpornego obkładamy pociętą w grubsze talarki marchewką, wkładamy śliwki, jałowiec, czosnek w całości, liście laurowe 2 plastry pomarańczy i zalewamy marynatą w której nocowało mięso.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę co jakiś czas polewając wierzch marynatą.

kaszotto

gęś z leśnym kaszotto
należy uważać, żeby nie rozgotować kaszy

100 g suszonych borowików 200 g kaszy pęczak 200 ml bulionu 1 cebula czerwona 1 łyżka masła ½ pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, szczypta kminku i borowiki zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min – wody nie wylewamy.

Ugotowane grzyby kroimy w paseczki przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulę i czekamy aż się zeszkli. Wsypujemy kaszę następnie wlewamy chochlę bulionu i czekamy aż się wchłonie, następnie dodajemy chochlę wody z gotowania grzybów i czekamy aż się wchłonie.

Powtarzamy to aż kasza będzie miękka. Dodajemy kminek doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i posiekaną pietruszkę.

kapusta

gęś z leśnym kaszotto
zdecydowanie lepiej smakuje podana na ciepło

100 gram korzenia selera, 250 g kapusty kiszonej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy i seler kroimy w kostkę przesmażamy na patelni aż zmięknie, dodajemy odciśniętą kapustę.

Następnie musztardę i miód. Chwilę dusimy. Upieczoną pierś wyciągamy i odstawiamy na ok. 6 min. na kratę żeby „odpoczęła”.

Kroimy i układamy na kapuście (można przełożyć marchewką) polewamy marynatą z pieczenia. Na kaszę kładziemy upieczoną śliwkę i marchewkę. Smacznego.