Sposób przygotowania:
Gęś pieczona, faszerowana jabłkami
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać przyprawy ziołowe i wymieszać. Tak gotową mieszanką natrzeć gęś, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz jamy brzusznej. Odstawić na ok. godzinę. Przygotować jabłka: umyć, obrać i pokrajać w ćwiartki, wcześniej oczywiście wykroić gniazda nasienne i pokrojone ćwiartki jabłek umieścić w jamie brzusznej gęsi, po czym dokładnie spiąć specjalnymi szpilkami do drobiu. Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, podlać kilkoma łyżkami wody, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia. Po zarumienieniu gęsi, podlać ją winem, brytfannę przykryć i piec dalej, co jakiś czas gęś skrapiając wodą. Łączny czas pieczenia gęsi wynosi ok. 3 godzin. Upieczoną gęś pokroić na porcje i ułożyć na półmisku, a następnie obłożyć jabłkami.