beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gęś pieczona, faszerowana jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Gęś pieczona, faszerowana jabłkami

Składniki:

Gęś pieczona, faszerowana jabłkami

 

  • 1  gęś ważąca ok. 2,5-3  kg,
  • 1,5  kilo niedużych jabłek,
  • 3  łyżeczki majeranku,
  • 3  ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • pół szklanki wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona, faszerowana jabłkami
Gęś oczyścić, umyć i  osuszyć, posiekać i  rozetrzeć z  solą czosnek, dodać przyprawy ziołowe i  wymieszać. Tak gotową mieszanką natrzeć gęś, zarówno wewnątrz jak i  na zewnątrz jamy brzusznej. Odstawić na ok. godzinę. Przygotować jabłka: umyć, obrać i  pokrajać w  ćwiartki, wcześniej oczywiście wykroić gniazda nasienne i  pokrojone ćwiartki jabłek umieścić w  jamie brzusznej gęsi, po czym dokładnie spiąć specjalnymi szpilkami do drobiu. Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, podlać kilkoma łyżkami wody, wstawić do nagrzanego piekarnika i  piec do zrumienienia. Po zarumienieniu gęsi, podlać ją winem, brytfannę przykryć i  piec dalej, co jakiś czas gęś skrapiając wodą. Łączny czas pieczenia gęsi wynosi ok. 3  godzin. Upieczoną gęś pokroić na porcje i  ułożyć na półmisku, a  następnie obłożyć jabłkami.