Sposób przygotowania:
Gęś z owocami
Solimy gęś w środku, oprószamy pieprzem i tymiankiem w środku i na wierzchu.Układamy sobie gęś na ruszcie w piekarniku a tuż pod głębszą blaszkę.Wlewamy na tę blaszkę około 500ml wody i pieczemy gęś 4 godziny w temperaturze 180*C.Po jakiejś godzinie pieczenia przekłuwamy gęś pod udkami tak żeby zaczął wypływać z niej tłuszcz.+++Owoce skrapiamy rumem i odstawiamy na 1 godzinę.+++Na jakieś 30 minut przed końcem pieczenia wykładamy owoce na blachę w piekarniku-tę na której mieliśmy wodę.Gęś smarujemy chłodną,osoloną i przegotowaną wodą.Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy gęś cukrem-leciutko.Będzie miała pyszną i chrupiącą skórkę.+++Zdejmujemy owoce z blaszki, sos przecedzamy i rozcieńczamy go 2 szklankami gorącej gotowanej wody.Chłodzimy sos..Zbieramy tłuszcz z wierzchu sosu.Resztę sosu gotujemy,wlewamy rosół i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.+++Gęś kroimy na porcje,układamy je na półmisku i okładamy owocami.Dekorujemy natką pietruszki.Podajemy z czerwoną kapusta,kluskami śląskimi i czerwonym wytrawnym winem.Tak najlepiej smakuje.Smacznego!!!