kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Gęś z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna gęś pieczona z suszonymi owocami.Wspaniale smakuje z wytrawnym czerwonym winem.

Gęś z owocami

Składniki:

Gęś z owocami

 

  • 1 gęś około 5 kg
  • 1 kg mieszanych suszonych owoców-jabłka,gruszki,śliwki bez pestek
  • 2 łyżeczki rosołu
  • 6 łyżek rumu
  • cukier
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gęś z owocami
Solimy gęś w środku, oprószamy pieprzem i tymiankiem w środku i na wierzchu.Układamy sobie gęś na ruszcie w piekarniku a tuż pod głębszą blaszkę.Wlewamy na tę blaszkę około 500ml wody i pieczemy gęś 4 godziny w temperaturze 180*C.Po jakiejś godzinie pieczenia przekłuwamy gęś pod udkami tak żeby zaczął wypływać z niej tłuszcz.+++Owoce skrapiamy rumem i odstawiamy na 1 godzinę.+++Na jakieś 30 minut przed końcem pieczenia wykładamy owoce na blachę w piekarniku-tę na której mieliśmy wodę.Gęś smarujemy chłodną,osoloną i przegotowaną wodą.Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy gęś cukrem-leciutko.Będzie miała pyszną i chrupiącą skórkę.+++Zdejmujemy owoce z blaszki, sos przecedzamy i rozcieńczamy go 2 szklankami gorącej gotowanej wody.Chłodzimy sos..Zbieramy tłuszcz z wierzchu sosu.Resztę sosu gotujemy,wlewamy rosół i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.+++Gęś kroimy na porcje,układamy je na półmisku i okładamy owocami.Dekorujemy natką pietruszki.Podajemy z czerwoną kapusta,kluskami śląskimi i czerwonym wytrawnym winem.Tak najlepiej smakuje.Smacznego!!!