Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Gęsie uda smażone w głębokim oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś dzień Walentego dlatego przygotowałam gęsie uda w panierce, smażone w głębokim oleju, dodam że gęsi z własnego chowu już ostatnie, ale pyszne bez chemii i konserwantów. Może udka nie są związane z Walentynkami ale za to ziemniaki w formie serca.

Gęsie uda smażone w głębokim oleju

Składniki:

Gęsie uda smażone w głębokim oleju

gęsie uda

  • 4 gęsie uda,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżki ziarenka smaku.

 

  • ciasto naleśnikowe :
  • 1 jajko wielkość M,
  • 6 czubatych łyżek mąki,
  • 3/4 szklanki mleka ( szklanka poj. 210 ml ).

 

  • dodatkowo :
  • 1 szklanka oleju ( tak mniej więcej bo zależy od wielkości patelni ),
  • bułka tarta do obsypania udek.

Sposób przygotowania:

Gęsie uda smażone w głębokim oleju

gęsie uda

Gęsie uda smażone w głębokim oleju.

Wczorajszego dnia gdy na obiad gotowałam rosół, ugotowałam w nim udka gęsie do pełnej miękkości.

Gdy były już miękkie że aż się rozpadały wyjąć i ostudzić ( można zrobić w ten sam dzień co robimy udka ).

Tak ugotowane mięciutkie udka obsypać przyprawami i dokładnie te przyprawy wmasować w mięso odstawić na chwilę aby mięso przegryzło się z przyprawami.

uda gęsie

Gęsie uda smażone w głębokim oleju.

W czasie gdy udka przechodzą przyprawami przygotować ciasto naleśnikowe, do miski wbić całe jajko i roztrzepać go widelcem następnie wsypać mąkę i wlać mleko, całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany ( czyli nie za rzadkie i nie za gęste ).

gęsie udka

Gęsie uda smażone w głębokim oleju.

Jak już mamy przygotowane ciasto naleśnikowe a udka przegryzły się z przyprawami i mają piękny rumiany kolor. Wtedy bierzemy udko zanurzamy go w cieście naleśnikowym a następnie dokładnie obsypujemy dość obficie bułką tartą.

gęsie udka

Gęsie uda smażone w głębokim oleju.

Na rozgrzany wcześniej w patelni olej ( moja patelnia miała 28 cm średnicy ). Ułożyć przygotowane w cieście naleśnikowym i bułce tartej udka, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor oczywiście sprawdzać co chwilę aby udka się nie przypaliły.

gęsie udka

Gęsie uda smażone w głębokim oleju.

Tak przygotowane udka gęsie z wierzchu z chrupiącą panierką a w środku rozpływającym się w ustach mięskiem podałam z ziemniakami, okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonego mięsa, oraz surówką z moich ogórków chili które robiłam na zimę. Mięsko tak przygotowane jest godne polecenia.