Sposób przygotowania:
Gęsie uda smażone w głębokim olejugęsie uda
Wczorajszego dnia gdy na obiad gotowałam rosół, ugotowałam w nim udka gęsie do pełnej miękkości.
Gdy były już miękkie że aż się rozpadały wyjąć i ostudzić ( można zrobić w ten sam dzień co robimy udka ).
Tak ugotowane mięciutkie udka obsypać przyprawami i dokładnie te przyprawy wmasować w mięso odstawić na chwilę aby mięso przegryzło się z przyprawami.
uda gęsie
W czasie gdy udka przechodzą przyprawami przygotować ciasto naleśnikowe, do miski wbić całe jajko i roztrzepać go widelcem następnie wsypać mąkę i wlać mleko, całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany ( czyli nie za rzadkie i nie za gęste ).
gęsie udka
Jak już mamy przygotowane ciasto naleśnikowe a udka przegryzły się z przyprawami i mają piękny rumiany kolor. Wtedy bierzemy udko zanurzamy go w cieście naleśnikowym a następnie dokładnie obsypujemy dość obficie bułką tartą.
gęsie udka
Na rozgrzany wcześniej w patelni olej ( moja patelnia miała 28 cm średnicy ). Ułożyć przygotowane w cieście naleśnikowym i bułce tartej udka, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor oczywiście sprawdzać co chwilę aby udka się nie przypaliły.
gęsie udka
Tak przygotowane udka gęsie z wierzchu z chrupiącą panierką a w środku rozpływającym się w ustach mięskiem podałam z ziemniakami, okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonego mięsa, oraz surówką z moich ogórków chili które robiłam na zimę. Mięsko tak przygotowane jest godne polecenia.