Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Gęsta szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka i smaczna zielona zupka

Gęsta szczawiowa

Składniki:

Gęsta szczawiowa

 

  • 1 litr wywaru z kurczaka,
  • 1 słoik szczawiu,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/4 szklanki smietany 18%,
  • do dekoracji natka piertuszki,
  • pieprz,
  • przyprawa typu jarzynka

Sposób przygotowania:

Gęsta szczawiowa
Z obranych ziemniaków wycinamy kilka serduszek (ja pokroiłam ziemniaki na talarki i serduszka wycięłam foremką do pierników), pozostałe kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Ugotowane ziemniaczane serduszka odkładamy do dekoracji, a do wywaru dodajemy szczaw i chwilę razem jeszcze gotujemy. Wlewamy śmietanę, zupę doprawiamy do smaku pieprzem i jarzynką i miksujemy dokładnie.Zupę dekorujemy z śmietaną, ziemniaczanymi serduszkami i ćwiartkami jajek.