Sposób przygotowania:
Ghoogra - indyjskie pierożki
* Niestety nie udało mi się dostac na szybko białego maku , dlatego zastąpiłam go niebieskim.Mąkę przesiewamy do miski. Wcieramy 2 łyżki stołowe roztopionego masła.Wlewamy stopniowo wodę, aby powstało ciasto. Zagniatamy przez minutę, aż będzie gładkie. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy. Na patelnię wrzucamy resztę masła. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie dopuszczamy do przypalenia. Gdy jest ciepłe, dorzucamy kaszę i powiększamy płomień do średniego. Smażymy, cały czas mieszając 5-10 minut, aż kasza będzie złocisto brązowa. Dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru. Dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy cukier, zostawiamy, aby wystygło. Dzielić ciasto na 13 porcji. Każdą rozwałkowujemy na 7 centymetrowy krążek.Nakładamy po dwie łyżki stołowe masy na każdy krążek. Składamy pierogi i dokładnie sklejamy brzeg. Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu, aż będą złocisto brązowe. Smacznego!
kołczu