Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gicz cielęca duszona

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gicze oczyścić, umyć, osuszyć, opiec na grilu lub na patelni do smażenia bez tłuszczu

Gicz cielęca duszona

Składniki:

Gicz cielęca duszona

 

  • 1 kg giczy cielęcej (2 szt)
  • 30 dag cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gicz cielęca duszona
Gicze oczyścić, umyć, osuszyć, opiec na grilu lub na patelni do smażenia bez tłuszczu lekko rumieniąc ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, posolić, oprószyć pieprzem, podlać wrzącą wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem z dodatkiem posiekanego czosnku. Cebule obrać, opłukać, pokrajać drobno, dodać do mięsa. Udusić do miękkości, w miarę potrzeby skrapiać wodą. Gicze przekrajać na połówki usuwając kości. Sos przetrzeć lub zmiksować, zagrzać. Mięso ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakam i z wody i z surówką z marchwi i chrzanu.