bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Gniazdka - hiszpańskie pączki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Hiszpańskie pączki, gniazdka... dla nich można wiecznie być dzieckiem.

Gniazdka - hiszpańskie pączki

Składniki:

Gniazdka - hiszpańskie pączki

 

  • ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • glazura:
  • 20 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki goracej wody

Sposób przygotowania:

Gniazdka - hiszpańskie pączki
Ostatnio w cukierni kupowałam małej pączki takie inne, gniazdka. Pomysłam ze fajnie byloby zrobic je samemu i miec ich o wiele wiecej;)



Przeszukałam neta, przepis okazał sie nie taki straszny, zdjecia paczków zachęcajace wiec przystapilam do pracy. Przepis ze strony: http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Paczki-hiszpanskie.html



W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem.



Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - ja usunełam od razu, własciwe sam ochodził czy wkładaniu ich do oleju). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule. Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia.



Smacznego :) Mi wyszło tylko 18 sztuk zamiast zakładanych 25 ktore wyjsc powinny ale jak to sie mowi "nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu" i zamiast jednego kółka robilam 2 stad moje pączaki sa takie grubiutkie ;) nastepnym razem sie poprawie i bedzie jedno kółko. W kazdym razie domownikom tonei przeszkadzało wyszły pyszne No i szpryce mam z takim średnim otworem i ciasto sie naprawde ciezko wyciskało bo jest mocno zwarte. Ale ogólnie przepis łatwy i przyjemny i ile oszczednosci. U nas w cukierni taki pączek